28 april 2022
Geplaatst door TeamGroeneHeerlijkheid

In het mooie Deurne is veel te beleven. Er zijn allerlei bezienswaardigheden, mooie gebieden en leuke activiteiten. In dit bericht willen we je kennis laten maken met het Toon Kortooms Park.

Het Toon Kortooms Park is een park en museum, gewijd aan het leven en werk van de streekschrijver Toon Kortooms. Het is gelegen aan Griendtsveenseweg 80 op slechts 7 km van De Groene Heerlijkheid. 

Toon Kortooms is geboren in Deurne. Op de lagere school werd zijn schrijftalent ontdekt. Zijn romans speelden zich vooral af in de Brabantse Peel. Zijn boek Beekman & Beekman werd meer dan twee miljoen keer verkocht. Op 28 december 2009 is het park geopend.

Wat is er allemaal te beleven?

  • Toon Kortooms Museum
    De plek van het museum is het oude woonhuis van de familie Kortooms. Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven. Het is nu een museum over de bekende schrijver. In het knusse museum is veel over zijn leven terug te vinden. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit museum.
     
  • Het blotevoetenpad
    Dit is een beleving op zich. Op je blote voeten ontdek je het park. Door de verschillende ondergronden worden je voeten geprikkeld. Tijdens de route komen er allerlei belevenissen op je pad, zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, een oversteek met een touwbrug en modderpaden. Natuurlijk kun je aan het einde van de route je voeten afspoelen zodat je met schone voeten weer naar huis kan gaan.
     
  • Demonstratie Turfsteken
    Tijdens een unieke demonstratie turfsteken beleef je de wereld van de peelarbeiders uit de 19e eeuw. Hier ervaar je hoe de turfstekers meer dan honderd jaar geleden te werk gingen. Er is een historische film te zien over waarin je de turfstekers aan het werk ziet. Bij het peelveldje krijg je klompen aan en kun je zien hoe traditioneel turf werd gestoken. Je kunt een kijkje nemen in het woonverblijf van de vroegere turfstekers. 
     
  • Kunsttuin tussen Kunst en Kortooms
    In de Kunsttuin kun je het hele jaar door kunstwerken kunt bewonderen van tussen de 15 en 20 kunstenaars. Je loopt via kleine paadjes langs diverse grote en kleine kunstwerken. Er is van alles te zien onderweg.

Meer informatie over het Toon Kortooms Park vind je hier.