30 juni 2023
Geplaatst door TeamGroeneHeerlijkheid

Het bouwen van een nieuwe wijk is een complex en boeiend proces dat vereist dat vele factoren zorgvuldig worden afgewogen en gepland. Vanaf het allereerste begin tot de uiteindelijke realisatie is er een uitgebreid traject van voorbereiding en besluitvorming nodig. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende stappen die voorafgaan aan de totstandkoming van De Groene Heerlijkheid. 

De Groene Heerlijkheid

Op het bedrijventerrein waar nu de Praxis en Welkoop gevestigd zijn verrijst een nieuwe buurt: De Groene Heerlijkheid. In deze nieuwe wijk komt het beste van Deurne samen. Met de gebiedsontwikkeling De Groene Heerlijkheid wil AM invulling geven aan haar kernthema Gelukkig leven. Door de gebiedsvisie ‘De Groene Heerlijkheid’ zal een bedrijventerrein transformeren naar een fijne, toekomstbestendige buurt waar groen, ontmoeten en natuurinclusiviteit de dragers zullen zijn.

Diverse stappen binnen de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk

De onderzoeksfase
In deze fase wordt een grove schets gemaakt van de plannen voor een zogenaamd vooroverleg met de gemeente. In het vooroverleg worden plannen getoetst en geeft de gemeente aan of zij bereid is in te stemmen met deze plannen. Tevens wordt de bestaande omgeving onderzocht. De onderzoeksfase of het vooroverleg kan geruime tijd in beslag nemen.

Het maken van een schetsontwerp
De eerste ontwerpen van het plan worden gemaakt. Past het ontwerp binnen de eisen die de gemeente stelt? En niet onbelangrijk; past het ontwerp binnen het budget?

Het uitwerken van het stedenbouwkundig plan
Een schetsontwerp wordt verder uitgewerkt tot voorlopig ontwerp. Plattegronden, gevelaanzichten van het ontwerp etc. worden gedetailleerd opgesteld en getoetst aan het bouwbesluit. We hebben op de locatie van De Groene Heerlijkheid te maken met diverse eigenaren. Dit zorgt ervoor dat deze fase langer duurt dan gebruikelijk. Daarnaast wordt in deze fase gekeken naar het gebruik van duurzame materialen en de constructie van de gebouwen. Als het stedenbouwkundig plan definitief is, volgt de meest intensieve fase in het voorbereidende werk. Het ontwerp wordt tot op detail uitgewerkt en eventueel aangepast aan de hand van informatie die is verkregen van het bouwbesluit, constructeur, gemeente, etc. In deze fase worden kleurgebruik en materiaalkeuze vastgesteld. De nieuwbouw dient wel te passen bij de rest van de omgeving. 

De start van het project
Als de plannen definitief zijn gemaakt en de benodigde ruimtelijke procedures zijn doorlopen zoals een bestemmingsplanwijziging en het verkrijgen van de juiste vergunningen, kan de start van De Groene Heerlijkheid echt beginnen. Het zal nog enige tijd duren voordat het project kan worden opgeleverd. 

Blijf ons volgen voor de verdere ontwikkelingen. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur dan een e-mail naar info@groeneheerlijkheid.nl.