28 september 2022
Geplaatst door TeamGroeneHeerlijkheid

In Museum De Wieger in Deurne is er van alles te beleven. Er worden activiteiten georganiseerd variërend van huisconcerten, lezingen, workshops, tentoonstellingen en in de zomer is de museumtuin hiervoor de centrale plek.

Een stukje historie
In 1917 vestigde Hendrik Wiegersma zich als arts in Deurne. De dokterspraktijk groeide uit tot een bloeiende onderneming. Veel van de medicijnen die Hendrik voorschreef, maakte hij zelf op basis van geneeskrachtige planten. Veel van zijn medicijnen werkten zo goed, dat hij al gauw bekend kwam te staan als de wonderdokter. 

Wat betreft het maken van kunst was Hendrik een laatbloeier, tot 1924 raakte hij nooit een kwast aan. In 1923 behandelde hij het zieke zoontje van Otto van Rees. Hij zag toen Otto van Rees en zijn vriend Moïssey Kogan tekenen en flapte eruit ‘Dat kan ik ook!’ De twee kunstenaars riepen enthousiast, ‘laat maar zien dan’ en zo begon het allemaal.

De kunstenaarsvrienden die vanaf het midden van de jaren twintig kwamen, verfraaiden De Wieger met kunstwerken. Al deze kunstenaars waren exotische types en dan was er nog de dokter zelf. Met zijn astrakan muts en Marokkaanse sloffen zag hij er net wat anders dan anderen uit. Sommigen waren gefascineerd en gek op de dokter, anderen moesten niets van hem en z’n gekke fratsen hebben.

Wil je meer weten?
Een bezoek brengen aan museum De Wieger? Het museum is gelegen aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. Er zijn verschillende exposities te zien en er worden van allerlei activiteiten en workshops georganiseerd. Voor meer informatie kijk op www.dewieger.nl