9 oktober 2023
Geplaatst door TeamGroeneHeerlijkheid

Een piepkleine bibliotheek aan huis; ook wel de mini bieb genoemd. In steeds meer wijken kom je ze tegen. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om een boek bij de mini-bieb (of buurtbieb) te halen en ze staan vaak 24/7 buiten zodat ze vrij toegankelijk zijn. In Deurne zijn er op het moment van schrijven 8 mini-biebs. Een leuke aanvulling ook voor De Groene Heerlijkheid?

Wat is een mini-bieb?
Een mini-bieb, afgeleid van het woord "mini-bibliotheek," is een kleine kast gevuld met boeken die vrij toegankelijk is voor iedereen in de buurt. Ze zijn vaak te vinden aan de zijkant van de weg, in buurtparken, op scholen, in voortuinen of zelfs in de wachtkamer van een dokterspraktijk. Het concept is eenvoudig maar krachtig: neem een boek mee om te lezen en als je klaar bent, breng het dan terug of ruil het voor een ander boek. Natuurlijk kun je ook een boek doneren.

Leesplezier voor iedereen
Mini-biebs maken boeken toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Of je nu een gepassioneerde lezer bent, een student die op zoek is naar studiemateriaal, of gewoon af en toe een boek oppakt, er is altijd wel iets te vinden. Door boeken te hergebruiken in plaats van nieuwe te kopen, dragen mini-biebs bij aan duurzaamheid en verminderen ze de verspilling van papier en middelen.

De mini-bieb zorgt voor verbinding
Mini-biebs bevorderen gemeenschapsgevoel en interactie tussen buren. Het zorgt voor een ontmoetingspunt waar mensen even stoppen om een praatje te maken. Over de wijk of om te praten over je favoriete boeken of om boekentips uit te wisselen. 


Een extra dimensie 
Naast het ruilen van boeken, spelen mini-biebs vaak een rol in het concept van "zwerfboeken." Een organisatie genaamd "Kinderzwerfboek" wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Dit doen ze door boeken te laten zwerven. Kinderen kunnen een boek meenemen uit een mini-bieb en nadat ze het hebben gelezen, het ergens anders neerleggen om het boek te laten zwerven. Het zwerfboek kan dan door andere kinderen worden ontdekt en gelezen. Dit verhoogt niet alleen leesvaardigheid, maar stimuleert ook een gevoel van avontuur bij jonge lezers.

Ga jij op zoek?
Ook Deurne kent een aantal mini-biebs. Pak je boek mee en ruil het voor een ander leuk boek. Spring op de fiets en rijd naar een van de vele mini-biebs in Deurne en omgeving. Gegarandeerd voor een middag vol plezier en onontdekte plekjes! Dus waar wacht je nog op? Ga op ontdekkingstocht in Deurne, geniet van de magie van mini-biebs en deel de vreugde van lezen met anderen. Het volgende boek dat je oppakt, zou wel eens je volgende favoriete kunnen zijn.