23 oktober 2023
Geplaatst door TeamGroeneHeerlijkheid

Als je denkt aan wonen in een nieuwe wijk, komt het beeld van een weelderige moestuin misschien niet direct bij je op. Toch is het creëren van je eigen moestuin niet alleen voor boeren of enthousiaste groene duimen; het is voor iedereen! In dit artikel willen we je inspireren om je eigen moestuin te creëren in de Groene Heerlijkheid.

Een leuke activiteit voor jong en oud
Een moestuin biedt niet alleen eindeloze mogelijkheden voor verse groenten en fruit. Het is een leerzame en duurzame bezigheid voor jong en oud. Kinderen leren over de natuur, waar ons voedsel vandaan komt en hoe planten groeien. Het kan een geweldige manier zijn om ze bewust te maken van een gezonde levensstijl en duurzaamheid. Wil je voor de kinderen snel resultaat? Kies dan snelgroeiende groenten zoals radijs, tomaten, sla en tuinkers. Voor volwassenen is het werken in een moestuin een goede manier om te ontstressen na een drukke dag.

Hoe begin je een moestuin
Het begin van je moestuin begint met het vinden van de juiste groenten, fruit en kruiden. Je kunt naar het lokale tuincentrum gaan, waar je jonge planten of zaden kunt vinden. Let op het juiste plantseizoen, want niet alles groeit het hele jaar door. Een andere optie is om jonge scheuten van groenten of fruit te kopen bij lokale kwekers of boeren.

Je kunt groenten en kruiden die je in de supermarkt koopt gemakkelijk verder kweken. Ook groenten of kruiden die je in de supermarkt koopt zijn eenvoudig door te kweken. Munt wordt vaak in een potje verkocht. Door deze op te splitsen of jonge scheuten uit de plant te verwijderen kan je deze doorkweken. De zaadlijsten van een paprika kunnen in de volle grond worden gezet; na een aantal weken zal dit uitgroeien tot een jonge scheut van de paprikaplant!  

Snel resultaat voor de kinderen
Als je kinderen betrokken wilt houden, kun je in een moestuinbak snelgroeiende groenten zoals radijs, tomaten, sla, tuinkers en aardbeien planten. Je kunt ook voor de kinderen een aparte moestuinbak maken waar ze kunnen kweken wat ze het lekkerst vinden.

Zelfs in een kleine tuin
Zelfs als je een kleine tuin hebt, kun je nog steeds een moestuin creëren. Je kunt hier hangende potten, plantenbakken en zelfs vensterbanken voor gebruiken. Er zijn meerdere soorten groenten en kruiden beschikbaar die perfect geschikt zijn voor kleine ruimtes. Zelfs een balkon kan worden omgetoverd tot een groene oase.

In een wereld waarin duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker worden, mag een moestuin eigenlijk niet ontbreken. Waar wacht je nog op? Begin alvast met de voorbereidingen voor je eigen moestuinavontuur.